Spisak svih postavljenih pitanja Službi VDS info i podrška žrtvama možete pročitati u donjoj tabeli.
Odgovore na pitanja možete pročitati klikom na link Odgovor koji se nalazi u koloni Odgovor.OdgovorIDPitanjeDatum
Odgovor505Skoro pola godine od prekida, svo to vrijeme, mog decka bivsa djevojka ometa. Zove, pise, ceka ga ispred zgrade, ceka ga ispred posla, cupa, vuce, jednom mu nije dala uci u zgradu da je cak i policija inventirala. Na koji nacin sprijeciti mogucnost da ona izazove veci problem? Danas se svasta desava i moj strah je opravdan. Unaprijed hvala29.5.2021.
Odgovor504Poštovani. Po proceni Komisije Nacionalne službe za zapošljavanje, invalid sam 3. kategorije. Sa majkom imam probleme još od razvoda zbog neprijatnih situacija sa očuhom. Zbog tih problema sam oslobođen od vojske (čuvam i potvrdu). Dva puta me je strpala u zatvor, a poslednji put 2019 za nasilje u porodici. Nisam to počinio, ali kaznu sam odležao. Kupila je stan na moje ime ucenom. Da nisam pristao, bukvalno bih ostao na ulici. Insistirao sam da se stan ne kupuje jer nije bio upisan i jednostavno nisam želeo da živim sa njom, ali je to ipak učinjeno. Čim je to uradila, prijavila me za nasilje u porodici. Takao je nisam nikad u životu, a ona je mene bukvalno ubijala od batina i tukao sam se i sa tim očuhom. Jedva sam se izvadio iz droga, još uvek se lečim, one nije učestvovala u tom lečenju, niti je ikada pogledala dokumentaciju koju imam. Pokušao sam da radim bilo šta da bih imao za potrebne lekove i pogoršao već loše zdravstveno stanje. Posle pet godina lečenja, na kraju je morala da ode na razgovor zbog službenog poziva. Prizor je bio neprijatan i za doktore i za mene, bukvalno je izbačena napolje. Sada mi ponovo nešto smešta, stan ne može da se proda i nalazim se u bezizlaznoj situaciji. Priča da sam joj ja ukrao ličnu kartu koju je sama izgubila pa posle pronašla. Ne dozvoljava da me bilo ko poseti (imam dokument), Centar za socijalni rad ne čini ništa, a zbog mog davnog načina života imam strah da se obratim policiji. Zloupotrebila je zakon Nasilja u porodici, lagala na sudu, i služila se spletkama (metod). Kome treba da se obratim kako bih ostvario normalna ljudska prava jer se osećam ugroženim i zdravstveno stanje mi je izuzetno loše. Svađe su svakodnevne, i situacija postaje neizdrživa. 26.4.2021.
Odgovor500uplakana majka. kako da izdrzim.cerka i zet na biro za zaposljavanje imaju sina. u srasnom smo psihickom stanju. penzija mi je mala. dobili otkazi. moj i njihov zivot su ugrozeni.mislim da je ovo jedna vrsta mobinga koje mi je drzava priredila. udovica sam. na krahu samo zivota i egzistencije. cerka je radila u drzavnoj apoteci leskovac gde su osam radika otpustili pri pretnji da moraju da cute. sta da radimo pomognite mi. unapred zahvalna. nemam email.12.2.2021.
Odgovor425Od suda sam dobila rješenje da imam pravo na odštetu sa ubistvo mog muža pre tri ipo godine.Počinilac je poznat nalazi se u zatvoru što meni i mojoj deci neznači ništa.Nisam ih tužila iz razloga po našim zakonima .Nisam imala novca za tužbu i ostale procedure.Da neko može da utvrdi kolika je bol moje 4 dece i mene i izračuna koliko nama treba da se isplati.Mislim da to ne može niko.Nemogu da oprostim.Ali postoji i problem pitala sam advokate međutim nemogu da mi pomognu zato što niko ne može da nam garncije bezbednost čerka ubice je opasnost za nas.Dali nam možete pomoći.U sudu znaju za ovaj slučaj u opštine i policiji.10.2.2020.
Odgovor419Zbog muza koji me je zlostavljao 26 godrazvela sam se pre 3 godine. Nisam imala gde da zivim i otisla sam u kucu pokojnog brata. Imam 55 god u kuci nemam vode a kuca se nalazi usred sume,kuca je u polu dobrom stanju ali prokisnjava. Moje pitanje je ima li neko ko moze da mi humanitarno uvede vodu jer nemam nikakva primanja a nisam ni penzioner. Obracala sam se Ostini Topola za pomoc i komunalnom preduzecu...ali sam odbijena. Moj bivsi suprug je na polozaju i ja ne smem ovde vise nikome da se obratim.Strahujem od posledica ako ikome jos kazem da mi treba pomoc. Uz sve to 12 godina se lecim od karciinoma grlica materice i zivim u selu Zabare pored Topole. Molim vas ne treba mi novac vec savet kome da se obratim ili neko ko moze da mi pomogne oko vode i popravke krova. Hvala veliko na odgovoru24.6.2019.
Odgovor401zzzzzzz21.9.2018.
Odgovor398Probam sta se desava12.9.2018.
Odgovor373postovani do danas sam bio zaposlen u domu za stare i penzionere u Molu trpeo visegodisnje maltretiranje ponizavanje , zlostavljanje i najgori moguci oblik psihickog zlostavljanja 6 novembra 2015 sam podneo tuzbu visem sudu u Subotici i sud za sada ide dobro ali sud se bavi sa onim sta je bilo u 2015 a sada je 2017 a prosle godine se promenuo i direktor ali glavni moberi su i dalje tu i dalje na funkcijama sa kojih mogu da me zlostavljaju kako kaze inspektorka iz inspekcije rada,, mogu vas psihicki unistiti a sve u skladu sa zakonom,,jer imaju veliku moc no ja to vise nisam mogao da trpim i juce sam postom poslao otkaz ugovora o radu koji vam saljem u celosti ,,OTKAZ UGOVORA O RADU Kao što znate, u Domu za stare trpim zlostavljanje na radu već više godina. Sa Vašim dolaskom sam se ponadao da će mojim mukama doći kraj. Međutim, evo Vi ste već skoro godinu dana na čelu ustanove, a zlostavljanje prema meni nije prestalo nego se i pojačalo. Ja tu psihičku torturu više ne mogu da trpim i prinuđen sam pod velikim pritiskom da dam otkaz Ugovora o radu. Vi ste meni oduzeli osnovno ljudsko pravo na rad i pravo na dostojanstven rad, zbog Vas mi je ugroženo zdravstveno stanje pa i sam život. Zbog toga sam prinuđen na ovaj čin. Moram da brinem o svom zdravlju jer sam potreban svojoj deci, svojoj supruzi i svojoj porodici. Otkaz Ugovora o radu šaljem u dva primerka pa Vas najljubaznije molim da jedan primerak overite i meni poštom vratite, kao i moju radnu knjižicu i ostalu dokumentaciju koja mi pripada, jer ja više nemam snage da ulazim u ustanovu gde se ne osećam bezbedno. Otkaz počinje sa 28. 08. 2017. ,, pazite mene u ustanovi zlostavlja vozac direktorice i moja sefica koja je ujedno i lice zaduzeno za zabranu od zlostavljanja a svi troje su kucni prijatelji vozac, direktorica i moja sefica . zanima me posto sam ja u tuzbenom zahtevu trazio pre svega da se zlostavljanje prekine da mi se vrati moje radno mesto koje je uzgred prodato od strane predhodnog direktora pa ja nisam radio vise od dve godine nista ono stavili me na tanak led cekali da puknem , bilo je tu svega i postavljanja pripremljene omce posto se lecim od depresije moj mober bi znao da napravi omcu postavi pored mog ormarica i kaze onako uz salu za vreme kafe kada nas tamo ima 7-8 kolega ,,evo napravio sam omcu , ako neko resi da se vesa da se ne mocu da je pravi,, to su sve svedoci posvedocili i na sudu ali me sada posto sam dao otkaz zanima kako ce sud da resi problem trazio sam ja u tuzbenom zahtevu i milion dinara na osnovu bolesti depresije koja je nastala u ustanovi sada ovih dana idem na vestacenje u Suboticu pijem redovno lekove za smirenje i antidepresive koji mi pomazu da ne poludim . Malo sam uzbudjen kada pisem o tome ali se nadam da ste shvatili pitanje i da ce te mi pomoci sa savetom . unapred hvala Goran Simendic27.8.2017.
Odgovor354Tužio sam Komercijalnu banku za mobing i Viši sud u Zaječaru usvojio je moj tužbeni zahtev, a Apelaconi sud u Nišu potvrdio presudu prvostepenog suda. Ovo je prva presuda protiv Komercijalne banke. I pored usvojenog tužbenog zahteva, ostala je jedna dilema. Naime sud je usvojio tužbeni zahtev samo za dogadjaje koji su se dogodili u poslednjih šest meseci od podnošenja tužbe, a sve prethodne nedozvoljene radnje tužene prema meni je proglasio zastarelim. U ZSZR piše da je prekluzivni rok za podnošenje tušbe šest meseci od poslednjeg učinjenog dela, a da sva prethodna dela se uzimaju kao otežavajuća okolnost,pa samim tim čine delo težim, kao i kod svih krivičnih dela. Ineresujeme, da li je Sud pravilno postupio kada je delimično usvojio moj tužbeni zahtev ili je morao da uzme u obzir sva nedozvoljena ponašanja tužene. 27.9.2016.
Odgovor352JUce sam na poslu dobio otkaz jer je direktor proizvodnje izderao na mene masuci rukama,ja ga pitao kako sme da se dere na mene,odmah mi je rekao da podjem sa njim i drugim direktorom u gornje prostorije.tamo mi je usmeno dao odmah otkaz i dao mi papir da napisem izjavu.Oduzeo mi je odmah karticu od firme za ulaske i izlaske iz firme,dok sam pisao izjavu konstantno je setao nervozno oko mene i ubrzavao me da napisem sto pre.Nasta sam mu ja rekao da cu i to napisati u izjavi da ne dozvoljava da napisem sta hocu sve i da skratim sto je moguce pre,doslo je obezbedjenje po mene i izveli su me kao kriminalca poslednjeg napolje iz firme.Inace sam pod velikim stresom radio na poslu,cak bio i kod psihijatra koji mi je dao lekove za depresiju i sedative,zena mi je u 8-om mesecu trudnoce i ne znam sta da radim.Zelim da podnesem tuzbu za mobing ali ne znam proceduru,radim u fabrici kablova Delphi Packard u Novom sadu,molim za savet i pomoc13.9.2016.
1234567  


 

Copyright © 2003 VIKTIMOLOŠKO DRUŠTVO SRBIJE