Spisak svih postavljenih pitanja Službi VDS info i podrška žrtvama možete pročitati u donjoj tabeli.
Odgovore na pitanja možete pročitati klikom na link Odgovor koji se nalazi u koloni Odgovor.OdgovorIDPitanjeDatum
Odgovor500uplakana majka. kako da izdrzim.cerka i zet na biro za zaposljavanje imaju sina. u srasnom smo psihickom stanju. penzija mi je mala. dobili otkazi. moj i njihov zivot su ugrozeni.mislim da je ovo jedna vrsta mobinga koje mi je drzava priredila. udovica sam. na krahu samo zivota i egzistencije. cerka je radila u drzavnoj apoteci leskovac gde su osam radika otpustili pri pretnji da moraju da cute. sta da radimo pomognite mi. unapred zahvalna. nemam email.12.2.2021.
Odgovor425Od suda sam dobila rješenje da imam pravo na odštetu sa ubistvo mog muža pre tri ipo godine.Počinilac je poznat nalazi se u zatvoru što meni i mojoj deci neznači ništa.Nisam ih tužila iz razloga po našim zakonima .Nisam imala novca za tužbu i ostale procedure.Da neko može da utvrdi kolika je bol moje 4 dece i mene i izračuna koliko nama treba da se isplati.Mislim da to ne može niko.Nemogu da oprostim.Ali postoji i problem pitala sam advokate međutim nemogu da mi pomognu zato što niko ne može da nam garncije bezbednost čerka ubice je opasnost za nas.Dali nam možete pomoći.U sudu znaju za ovaj slučaj u opštine i policiji.10.2.2020.
Odgovor419Zbog muza koji me je zlostavljao 26 godrazvela sam se pre 3 godine. Nisam imala gde da zivim i otisla sam u kucu pokojnog brata. Imam 55 god u kuci nemam vode a kuca se nalazi usred sume,kuca je u polu dobrom stanju ali prokisnjava. Moje pitanje je ima li neko ko moze da mi humanitarno uvede vodu jer nemam nikakva primanja a nisam ni penzioner. Obracala sam se Ostini Topola za pomoc i komunalnom preduzecu...ali sam odbijena. Moj bivsi suprug je na polozaju i ja ne smem ovde vise nikome da se obratim.Strahujem od posledica ako ikome jos kazem da mi treba pomoc. Uz sve to 12 godina se lecim od karciinoma grlica materice i zivim u selu Zabare pored Topole. Molim vas ne treba mi novac vec savet kome da se obratim ili neko ko moze da mi pomogne oko vode i popravke krova. Hvala veliko na odgovoru24.6.2019.
Odgovor401zzzzzzz21.9.2018.
Odgovor398Probam sta se desava12.9.2018.
Odgovor373postovani do danas sam bio zaposlen u domu za stare i penzionere u Molu trpeo visegodisnje maltretiranje ponizavanje , zlostavljanje i najgori moguci oblik psihickog zlostavljanja 6 novembra 2015 sam podneo tuzbu visem sudu u Subotici i sud za sada ide dobro ali sud se bavi sa onim sta je bilo u 2015 a sada je 2017 a prosle godine se promenuo i direktor ali glavni moberi su i dalje tu i dalje na funkcijama sa kojih mogu da me zlostavljaju kako kaze inspektorka iz inspekcije rada,, mogu vas psihicki unistiti a sve u skladu sa zakonom,,jer imaju veliku moc no ja to vise nisam mogao da trpim i juce sam postom poslao otkaz ugovora o radu koji vam saljem u celosti ,,OTKAZ UGOVORA O RADU Kao što znate, u Domu za stare trpim zlostavljanje na radu već više godina. Sa Vašim dolaskom sam se ponadao da će mojim mukama doći kraj. Međutim, evo Vi ste već skoro godinu dana na čelu ustanove, a zlostavljanje prema meni nije prestalo nego se i pojačalo. Ja tu psihičku torturu više ne mogu da trpim i prinuđen sam pod velikim pritiskom da dam otkaz Ugovora o radu. Vi ste meni oduzeli osnovno ljudsko pravo na rad i pravo na dostojanstven rad, zbog Vas mi je ugroženo zdravstveno stanje pa i sam život. Zbog toga sam prinuđen na ovaj čin. Moram da brinem o svom zdravlju jer sam potreban svojoj deci, svojoj supruzi i svojoj porodici. Otkaz Ugovora o radu šaljem u dva primerka pa Vas najljubaznije molim da jedan primerak overite i meni poštom vratite, kao i moju radnu knjižicu i ostalu dokumentaciju koja mi pripada, jer ja više nemam snage da ulazim u ustanovu gde se ne osećam bezbedno. Otkaz počinje sa 28. 08. 2017. ,, pazite mene u ustanovi zlostavlja vozac direktorice i moja sefica koja je ujedno i lice zaduzeno za zabranu od zlostavljanja a svi troje su kucni prijatelji vozac, direktorica i moja sefica . zanima me posto sam ja u tuzbenom zahtevu trazio pre svega da se zlostavljanje prekine da mi se vrati moje radno mesto koje je uzgred prodato od strane predhodnog direktora pa ja nisam radio vise od dve godine nista ono stavili me na tanak led cekali da puknem , bilo je tu svega i postavljanja pripremljene omce posto se lecim od depresije moj mober bi znao da napravi omcu postavi pored mog ormarica i kaze onako uz salu za vreme kafe kada nas tamo ima 7-8 kolega ,,evo napravio sam omcu , ako neko resi da se vesa da se ne mocu da je pravi,, to su sve svedoci posvedocili i na sudu ali me sada posto sam dao otkaz zanima kako ce sud da resi problem trazio sam ja u tuzbenom zahtevu i milion dinara na osnovu bolesti depresije koja je nastala u ustanovi sada ovih dana idem na vestacenje u Suboticu pijem redovno lekove za smirenje i antidepresive koji mi pomazu da ne poludim . Malo sam uzbudjen kada pisem o tome ali se nadam da ste shvatili pitanje i da ce te mi pomoci sa savetom . unapred hvala Goran Simendic27.8.2017.
Odgovor354Tužio sam Komercijalnu banku za mobing i Viši sud u Zaječaru usvojio je moj tužbeni zahtev, a Apelaconi sud u Nišu potvrdio presudu prvostepenog suda. Ovo je prva presuda protiv Komercijalne banke. I pored usvojenog tužbenog zahteva, ostala je jedna dilema. Naime sud je usvojio tužbeni zahtev samo za dogadjaje koji su se dogodili u poslednjih šest meseci od podnošenja tužbe, a sve prethodne nedozvoljene radnje tužene prema meni je proglasio zastarelim. U ZSZR piše da je prekluzivni rok za podnošenje tušbe šest meseci od poslednjeg učinjenog dela, a da sva prethodna dela se uzimaju kao otežavajuća okolnost,pa samim tim čine delo težim, kao i kod svih krivičnih dela. Ineresujeme, da li je Sud pravilno postupio kada je delimično usvojio moj tužbeni zahtev ili je morao da uzme u obzir sva nedozvoljena ponašanja tužene. 27.9.2016.
Odgovor352JUce sam na poslu dobio otkaz jer je direktor proizvodnje izderao na mene masuci rukama,ja ga pitao kako sme da se dere na mene,odmah mi je rekao da podjem sa njim i drugim direktorom u gornje prostorije.tamo mi je usmeno dao odmah otkaz i dao mi papir da napisem izjavu.Oduzeo mi je odmah karticu od firme za ulaske i izlaske iz firme,dok sam pisao izjavu konstantno je setao nervozno oko mene i ubrzavao me da napisem sto pre.Nasta sam mu ja rekao da cu i to napisati u izjavi da ne dozvoljava da napisem sta hocu sve i da skratim sto je moguce pre,doslo je obezbedjenje po mene i izveli su me kao kriminalca poslednjeg napolje iz firme.Inace sam pod velikim stresom radio na poslu,cak bio i kod psihijatra koji mi je dao lekove za depresiju i sedative,zena mi je u 8-om mesecu trudnoce i ne znam sta da radim.Zelim da podnesem tuzbu za mobing ali ne znam proceduru,radim u fabrici kablova Delphi Packard u Novom sadu,molim za savet i pomoc13.9.2016.
Odgovor346Postovani, Razvedena sam skoro godinu dana. Moj bivsi muz i dalje neprekidno pokrece razne tuzbe protiv mene. Ne samo da mi je to veliki finansijski problem vec i pocinje jako psihicki da me opterecuje. Poslednja u nizu je da hoce pola kreveta i posteljine Dok smo bili u braku u nekoliko navrata mi je pretio da ce mi uzeti dete ako ne uradim ili uradim ono sto kaze. Posto se radi o stranom drzavljaninu zaista se plasim da svoje pretnje i ne ostvari. Postoji li mogucnost da se vidim sa nekim strucnim licem i da se posavetujem sta i kako da uradim? S postovanjem, Milka Schmidt4.7.2016.
Odgovor345Poštovani, Samohrana sam majka, imam sina od 17 godina, ostala bez posla, sad radim u firmi gde ne isplaćuju ni zarade ni poreze ni doprinose. Najgore od svega što sam pre par godina bila u vezi sa čovekom koji nije nasilan, ali je bolestan, psihopata. Ostavila sam ga i tad nastaju moje muke, gde god se zaposlim on zove vlasnike da mi daju otkaz,šalje mi poruke, nudi mi pomoć, medjutim ja to ništa ne prihvatam iako mi je teško. Ponaša se kao lepo, želi da budemo prijatelji,moja porodica otac, majka i sin znaju za njega i samo kazu on je bolestan.Maltretira i ljude oko mene, ali samo sms porukama, vlasnik je jedne firme u Novom Sadu i ja iz straha da me ne povredi javim se na telefon i brzo završim razgovOR s njim.Da li se to smatra nasiljem , obzirom da me je i pratio i prijavila sam ga policiji, jednom je došao kod mene na posao, morala sam da pobegnem, on kaže želim samo da razgovaram, ja kazem ali ja ne želim. Nemam više snage da se borim s njim.I kad zelim da ostvarim neku normalnu emotivnu vezu on sazna jer me prati i uništi sve zvanjem i tog drugog lica. 2012.godine sam ga prijavila policiji, zelim da ga blokiram na telefon, ali se bojim da ce me obda negde sačekati.Ne želim da mu se javljam, ali ako mu se ne javim zove u fitmu na fiksni i sramoti me pred kolegama. Šta da radim, molim Vas za savet, Srdačan pozdrav! 2.6.2016.
123456  


 

Copyright © 2003 VIKTIMOLOŠKO DRUŠTVO SRBIJE