Spisak svih postavljenih pitanja Službi VDS info i podrška žrtvama možete pročitati u donjoj tabeli.
Odgovore na pitanja možete pročitati klikom na link Odgovor koji se nalazi u koloni Odgovor.



OdgovorIDPitanjeDatum
Odgovor401zzzzzzz21.9.2018.
Odgovor398Probam sta se desava12.9.2018.
Odgovor373postovani do danas sam bio zaposlen u domu za stare i penzionere u Molu trpeo visegodisnje maltretiranje ponizavanje , zlostavljanje i najgori moguci oblik psihickog zlostavljanja 6 novembra 2015 sam podneo tuzbu visem sudu u Subotici i sud za sada ide dobro ali sud se bavi sa onim sta je bilo u 2015 a sada je 2017 a prosle godine se promenuo i direktor ali glavni moberi su i dalje tu i dalje na funkcijama sa kojih mogu da me zlostavljaju kako kaze inspektorka iz inspekcije rada,, mogu vas psihicki unistiti a sve u skladu sa zakonom,,jer imaju veliku moc no ja to vise nisam mogao da trpim i juce sam postom poslao otkaz ugovora o radu koji vam saljem u celosti ,,OTKAZ UGOVORA O RADU Kao što znate, u Domu za stare trpim zlostavljanje na radu već više godina. Sa Vašim dolaskom sam se ponadao da će mojim mukama doći kraj. Međutim, evo Vi ste već skoro godinu dana na čelu ustanove, a zlostavljanje prema meni nije prestalo nego se i pojačalo. Ja tu psihičku torturu više ne mogu da trpim i prinuđen sam pod velikim pritiskom da dam otkaz Ugovora o radu. Vi ste meni oduzeli osnovno ljudsko pravo na rad i pravo na dostojanstven rad, zbog Vas mi je ugroženo zdravstveno stanje pa i sam život. Zbog toga sam prinuđen na ovaj čin. Moram da brinem o svom zdravlju jer sam potreban svojoj deci, svojoj supruzi i svojoj porodici. Otkaz Ugovora o radu šaljem u dva primerka pa Vas najljubaznije molim da jedan primerak overite i meni poštom vratite, kao i moju radnu knjižicu i ostalu dokumentaciju koja mi pripada, jer ja više nemam snage da ulazim u ustanovu gde se ne osećam bezbedno. Otkaz počinje sa 28. 08. 2017. ,, pazite mene u ustanovi zlostavlja vozac direktorice i moja sefica koja je ujedno i lice zaduzeno za zabranu od zlostavljanja a svi troje su kucni prijatelji vozac, direktorica i moja sefica . zanima me posto sam ja u tuzbenom zahtevu trazio pre svega da se zlostavljanje prekine da mi se vrati moje radno mesto koje je uzgred prodato od strane predhodnog direktora pa ja nisam radio vise od dve godine nista ono stavili me na tanak led cekali da puknem , bilo je tu svega i postavljanja pripremljene omce posto se lecim od depresije moj mober bi znao da napravi omcu postavi pored mog ormarica i kaze onako uz salu za vreme kafe kada nas tamo ima 7-8 kolega ,,evo napravio sam omcu , ako neko resi da se vesa da se ne mocu da je pravi,, to su sve svedoci posvedocili i na sudu ali me sada posto sam dao otkaz zanima kako ce sud da resi problem trazio sam ja u tuzbenom zahtevu i milion dinara na osnovu bolesti depresije koja je nastala u ustanovi sada ovih dana idem na vestacenje u Suboticu pijem redovno lekove za smirenje i antidepresive koji mi pomazu da ne poludim . Malo sam uzbudjen kada pisem o tome ali se nadam da ste shvatili pitanje i da ce te mi pomoci sa savetom . unapred hvala Goran Simendic27.8.2017.
Odgovor354Tužio sam Komercijalnu banku za mobing i Viši sud u Zaječaru usvojio je moj tužbeni zahtev, a Apelaconi sud u Nišu potvrdio presudu prvostepenog suda. Ovo je prva presuda protiv Komercijalne banke. I pored usvojenog tužbenog zahteva, ostala je jedna dilema. Naime sud je usvojio tužbeni zahtev samo za dogadjaje koji su se dogodili u poslednjih šest meseci od podnošenja tužbe, a sve prethodne nedozvoljene radnje tužene prema meni je proglasio zastarelim. U ZSZR piše da je prekluzivni rok za podnošenje tušbe šest meseci od poslednjeg učinjenog dela, a da sva prethodna dela se uzimaju kao otežavajuća okolnost,pa samim tim čine delo težim, kao i kod svih krivičnih dela. Ineresujeme, da li je Sud pravilno postupio kada je delimično usvojio moj tužbeni zahtev ili je morao da uzme u obzir sva nedozvoljena ponašanja tužene. 27.9.2016.
Odgovor352JUce sam na poslu dobio otkaz jer je direktor proizvodnje izderao na mene masuci rukama,ja ga pitao kako sme da se dere na mene,odmah mi je rekao da podjem sa njim i drugim direktorom u gornje prostorije.tamo mi je usmeno dao odmah otkaz i dao mi papir da napisem izjavu.Oduzeo mi je odmah karticu od firme za ulaske i izlaske iz firme,dok sam pisao izjavu konstantno je setao nervozno oko mene i ubrzavao me da napisem sto pre.Nasta sam mu ja rekao da cu i to napisati u izjavi da ne dozvoljava da napisem sta hocu sve i da skratim sto je moguce pre,doslo je obezbedjenje po mene i izveli su me kao kriminalca poslednjeg napolje iz firme.Inace sam pod velikim stresom radio na poslu,cak bio i kod psihijatra koji mi je dao lekove za depresiju i sedative,zena mi je u 8-om mesecu trudnoce i ne znam sta da radim.Zelim da podnesem tuzbu za mobing ali ne znam proceduru,radim u fabrici kablova Delphi Packard u Novom sadu,molim za savet i pomoc13.9.2016.
Odgovor346Postovani, Razvedena sam skoro godinu dana. Moj bivsi muz i dalje neprekidno pokrece razne tuzbe protiv mene. Ne samo da mi je to veliki finansijski problem vec i pocinje jako psihicki da me opterecuje. Poslednja u nizu je da hoce pola kreveta i posteljine Dok smo bili u braku u nekoliko navrata mi je pretio da ce mi uzeti dete ako ne uradim ili uradim ono sto kaze. Posto se radi o stranom drzavljaninu zaista se plasim da svoje pretnje i ne ostvari. Postoji li mogucnost da se vidim sa nekim strucnim licem i da se posavetujem sta i kako da uradim? S postovanjem, Milka Schmidt4.7.2016.
Odgovor345Poštovani, Samohrana sam majka, imam sina od 17 godina, ostala bez posla, sad radim u firmi gde ne isplaćuju ni zarade ni poreze ni doprinose. Najgore od svega što sam pre par godina bila u vezi sa čovekom koji nije nasilan, ali je bolestan, psihopata. Ostavila sam ga i tad nastaju moje muke, gde god se zaposlim on zove vlasnike da mi daju otkaz,šalje mi poruke, nudi mi pomoć, medjutim ja to ništa ne prihvatam iako mi je teško. Ponaša se kao lepo, želi da budemo prijatelji,moja porodica otac, majka i sin znaju za njega i samo kazu on je bolestan.Maltretira i ljude oko mene, ali samo sms porukama, vlasnik je jedne firme u Novom Sadu i ja iz straha da me ne povredi javim se na telefon i brzo završim razgovOR s njim.Da li se to smatra nasiljem , obzirom da me je i pratio i prijavila sam ga policiji, jednom je došao kod mene na posao, morala sam da pobegnem, on kaže želim samo da razgovaram, ja kazem ali ja ne želim. Nemam više snage da se borim s njim.I kad zelim da ostvarim neku normalnu emotivnu vezu on sazna jer me prati i uništi sve zvanjem i tog drugog lica. 2012.godine sam ga prijavila policiji, zelim da ga blokiram na telefon, ali se bojim da ce me obda negde sačekati.Ne želim da mu se javljam, ali ako mu se ne javim zove u fitmu na fiksni i sramoti me pred kolegama. Šta da radim, molim Vas za savet, Srdačan pozdrav! 2.6.2016.
Odgovor344Zaposlen sam u privatnoj firmi u Leskovcu izlozen sam omalovazavaju,uvredama i nedolicnim ponasanjem kolega.Prijavio sam sslucaj pre 2 godine. Poceli su da pricaju da dajem oglase i da sam gay,koristili fotosop i pravili profile na fejzbuku. O svemu sam obavestio i policiju,ali oni sem upozorenja nekim osobama nista ne preduzimaju...kako dalje?2.6.2016.
Odgovor323Kao zrtva visegodisnjeg fizickog,psihickog I finansiskog nasilja u porodici izasla sam iz tih kandzi.Nasilnik je procesuiran u zatvor a ja prepustena sudbini sa troje dece.Nijedna institucija u drzavi nema sluha za moj problem.Krajem meseca ce me izbaciti iz stana jer nemam sredstava da ga platim na dalje.Sluzba za socijalni rad kaze da imam prava na materijalnu pomoc i deciji ali da procedura traje i do dva meseca.A do tada ce moja deca ziVeti od vazduha.Drzava propagira da se nasilje prijavi.Evo ja sam ga prijavila i sada sam u slepoj ulici.Apelujem i molim za pomoc!!!8.2.2016.
Odgovor317Živim u leskovcu na jugu Srbije gde sam i rođena. Iako nisam učinila nijedno krivično delo za moje 54 godine imam problem isključivo sa pravosuđem, odnosno sa sudijama. Od kada sam došla u posed dokumenata da sudije u leskovu ''prave presude'' u zavisnosti od potrebe svoje ili svojih rođaka i prijatelja a sve na štetu drugih pa su tako učinili i sa imovinom mojih roditelja uspeli su svojim postupanjem da mi uskrate mnoga osnovna Ustavom zagarantovana prava kao što je pravo na život, pravo na prebivalište, pravo na stanovanje. pravo na zarađena i dosuđena primanja, a sveto mi je onemogućilo da iako bedno bar mirno živim na mestu svog prebivališta iz lične karte koje mi je upisano na zakonit način. Ostavinu iza smrti moje majke razvlače već 6 i po godina, a isto toliko nije mi omogućeno da uopšte uđem na mesto svog prebivališta. Ne reaguje MUPu Leskovcu jer kažu ne reaguje tužilaštvo što je tačno, ne reaguje ni osnovno ni više, svaka moja krivična prijava i pored validnih dokaza koje čine dokumenti poreske uprave, lična karta, krštenica, priložene već postojeće presude. Ne vredi ništa. Ja znam da sam nažalost samo jedna od mnogih koja je na ovakav način maltretirana, uskraćena mi je mogućnost da se lečim, da jedem, dapostojim. Nažalost nemam više vere da pišem dalje, svi su vrlo dobro povezani jer se porodično zapošljavaju i štite svoje a najčešće su to kadrovi sa Kosova, svuda imaju svoje i ne boje se zakona, oni su potomci Kneza Lazara i mi ostali Srbi im ne možemo ništa da bi sebe odbranili, mi smo za njih kolateralna štete, iskoristi pa odbaci a pre toga zgazi. Sve više verujem samo u osvetu jer se u ovoj zemlji ne sprovode zakoni. Zato smatram da lažu kad javljaju da je neko nekog napao, povredio ili ubio jer je bio neuračunljiv. Ne bio je unižen do krajnosti, izmučen do smrti, to je bila njegova poslednja odbrana, to je bila njegova istina, tako su ga jedino čuli oni kojima se obraćao a oni ga ismevali u njegovoj muci. Sve nas jeviše takvih u Srbiji i niko ne shvata da će uskoro ljudi željni osvete prodati to malo što im je ostalo, prositi, gladovati još više, odreći se života i svega što život predstavlja samo da bi se osvetili, da bi stigli do svojih zločinaca koje zakon i pravosudje neguju i nagrađuju. Mi smo gori od maloletnika, spremni smo da nas proglasesvakakvim ali samo da se osvetimo. Ja sam u nedostatku reakcije nadležnih organa obavestila sve preostale rođake na teritoriji cele bivše Jugoslavije pa i šire, kako nas predstavnici Zakona i institucija potkradaju i uništavaju čitave familij. Pola posla su završili u poslednim ratnim sukobima. Oni koji su klali, čerečili i palili moje rođake šetaju slobodno, na visokim su položajima. Njihovi rođaci su zapošljeni u sudovima, policiji, vojsci. Svi mi od državnih organa ne samo potpuno obespravljeni, već maltretirani ljudi upućujemo Vam ovaj apel za pomoć. Sudije nam dosude plate ali sve učine da nam ne budu isplaćene, plaćaju troškove advokatima a nama čije je potraživane daju bedu čemer i jad. Bože živim casno ceo svoj život, koga da molim da ih zaustavi i kazni. Moram li ipak sama sa rođacim. Ljudi koji su ratovali da bi pljačkali žive pod lažnim imenima sa lažnim ispravama, žive i arče tuđu imovinu a deca umrlih i unuci gladuju, iskorišćavaju ih isti oni koji su im desetkovali familiju. Da li ste to zove ...kako Ne mrzi ih niko bez razloga, ne žele im ljudi smrt bez razloga. Svi žele da žive dostojno čoveka, puna usta svima ljudskih prava. Ja sam se obraćala i nekim nevladinim organizacijama. Pitala sam -kad ti neko namerno uskraćuje da budeš na svom prebivalištu kako se to zove -kad ti to čini i još ti namerno uskraćuje zarađene i dosuđene plate kako se to zove -kad nemaš zvanično ni privremenu adresu, znači kriju te da postojiš ZAR NISU TO SVE ODLIKE TRGOVINE LJUDIMA, TO ISKORIŠĆAVANJE NEKAŽNJENO BESRAMNO BESKURPULOZNO,,,DA LI JA TREBA DA PUSTIM DA ME NA TAJ NAČIN UBIJU ILI DA NEŠTO PREDUZMEM DA SE ODBRANIM U KAKVOJ TO DRŽAVI JA ŽIVIM SA SILNIM LJUDSKIM PRAVIMA EVROPSKE UNIJE, MEĐUNARODNOG PRAVA, SILNIH POTPISANIH KONVENCIJA... JEL NAM BOG REKAO TAKVIMA DA OKREĆEMO DRUGI OBRAZ, TAKVIMA s14.1.2016.
123456



  


 













Copyright © 2003 VIKTIMOLOŠKO DRUŠTVO SRBIJE